lauantai 1. joulukuuta 2018

Pitsisiä joulupalloja konekirjonnalla


(Tämä postaus sisältää blogiyhteistyötä Husqvarna Viking Suomen kanssa, Designer Topaz 50 -kirjontakoneen  ja veteen liukenevan kirjonnantukimateriaalin tiimoilta.)

Nyt se on alkanut, joulun odotus. Joulukoristeet pääsevät pikkuhiljaa sisälle kotiin varaston kätköistä ja muutama uusikin joulukoriste on valmistettu joululle 2018. Tänä vuonna teemana on pinkki ja valkoinen, ripauksella kaikkea muuta hauskaa ja iloista.

Tässä postauksessa pääsette tutustumaan kanssani Husqvarna Viking Designer Topaz 50 -kirjontakoneeseeni ja konekirjottuihin pitsimäisiin joulupalloihin.


Sain Husqvarna Vikingiltä käyttööni lukuisan määrä kauniita pitsimäisiä jouluteemaisia kirjontakuvioita, joita tässä postauksessa työstän.


Pitsikuviot kirjotaan veteenliukenevan kalvon päälle. Olen käyttänyt tätä kalvoa myös saumattoman muotoonkirjotun mekon valmistamiseen. (Tässä mekko) Mekon valmistin ompelukoneella vapaalla konekirjonnalla itselleni kasvivärjätyistä silkkilangoista. Silloin käytin kirjonnanpohjana yksinkertaista veteenliukenevaa kalvoa. Nyt konekirjonnassa käytän nelinkertaista kalvoa, sillä tikkejä tulee automaattisissa kirjontapitsikuvioissa niin paljon, että yksin-kaksin tai kolminkinkertainen kalvo repeää helposti kesken kirjonnan.


 Ensimmäiseksi kuvioksi valitsin tälläisen joulupallon. Tässä pallossa on 12883 pistoa.


Oli kertakaikkisen upeaa seurata viereltä kuinka pallo työstyi pistopistolta vain nappia painamalla ja kuinka jokaisessa pitsikoristeessa oli täysin erillainen työjärjestys. Osa koristeista alkoi keskeltä, osa reunoilta, osa vertikaalisti, osa kehänä.


Voi kuinka kaunista pintaa!!!!


Seuraavaksi kokeilin toisenlaista pitsipalloa. En poistanut vielä edellistäkään palloa kalvosta vaan kirjoin pallot vierekkäin. Näin säästin veteenliukenevan materiaalin menekkiä.
Tässä näkyy hienosti, kuinka eri tavoin eri kuviot oli ohjelmoitu.


Seuraavaksi valitsin tälläisen pallon.


Se alkoi työstyä reunasta reunaan vertikaalisti.


Lopuksi kone teki kaikkien pallojen reunaan satiinitikin.


Pistojen määrä palloissa oli todella hurja, kuten tässä 17971 pistoa,  ja kone raksuttikin palloa aika kauan.
Niin kaunis, niin kaunis....


Myös lankaa kului aika paljon. Yksi pallo söi puolirullaa kirjontalankaa eli neljään palloon meni 2 suurta rullaa lankaa. Mutta lopputulos oli langan loppuun kulumisen väärti.


Lopuksi leikkasin pallot irti veteenliukenevasta tukimateriaalista ja laitoin pallot odottamaan pesua hanan alla lämpimällä vedellä.


Koska veteenliukeneva tukimateriaalikin on minulle arvokasta materiaalia, en raaskinut heittää sitä yhtään roskiin. Vaan päätin kirjoa loppusilppuihin vielä muutaman joulukoristepitsin.


Laitoin yhden kalvon silpun alle ja yhden kalvon silpun päälle ja kirjoin 4 punaista tähteä jämäpaloja hyödyntäen. Ja tästä jääneen pikkusilpun säilöin pieneen muovipussiin tulevi tärkättäviä käsitöitä varten. (Seuraavassa postauksessani on pitsikruunuja, joihin tärkkiä käytin)


Kalvo sulaa jo pienestäkin pisarasta vettä, mutta sillä voi myös leikitellä, Jos tuotteen kastelee pikaisesti jää se limaiseksi, mutta tärkkääntyy vaikka mihin muotoon kuivuessaan. Jos taas tuotteen pesee ihan kunnolla pesuaineella, tulee tuotteesta todella pehmeä ja laskeutuva.Ja niin meille syntyi muutama uusi joulukoriste.


Rauhaisaa joulun aikaa teille kaikille ja tulkaahan katselemaan kuviani ja tekemisiäni myös instagramiin @neulanhaltija - sivuille!

Ja kiitokset kaikille yhteistyökumppaneille tästä vuodesta! Olette tukeneet käsityöharrastustani upean avokätisesti!


6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, Heidi! Näiden pallojen suunnittelijan maku yhtyi vahvasti omaan makuuni myös.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos, Tilkkureppu! Nämä ovat kyllä todella kauniita omastakin mielestäni!

   Poista
 3. Nämä Husqvarnan pitsit ovat todella ihania. Tein itsekin niitä valkoisena, punaisena ja kuparin värisenä vähän aikaa sitten. Koneeni on Pfaff Creative Performance. Käytössäni oli sama muovi kuin Sinulla, mutta se riittää aivan hyvin yksinkertaisena. Sinulla muovi veti ryppyjen kuvion ympäriltä, koska ylälanka oli liian kireällä monikerroksinen muovin vuoksi. Muovi pitää pingottaa kireälle. Itselläni oli kehä 240 x 150 ja sain sopimaan siihen 6 kuviota samalla kerralla. Muovi pysyi ehjänä ja kuviot olivat ehjiä pesun jälkeen. Jos tekee jotain oikein isoa pitsikuviota, saattaa tulla eteen sellainen ongelma, että ommel heittää millin tai pari ja kuvioon tulee ylimääräisiä reikiä. Nehän voi parsia käsin jälkikäteen tai muovin lisäksi voi käyttää tylliä. Ajattelin, että annan nämä neuvot, koska käyn aina silloin tällöin katselemassa töitäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Sirkka! Kiitos todella suuresti kommentistasi!!! Upeaa kun ohjaat minua! Automaattinen konekirjonta on itselleni ihan uusi juttu, sillä olen aijemmin tehnyt konekirjontaa vain vapaakirjontana. Eli olen tässä ihan untuvikko. Kiitos!!!

   Kokeilin muuten itsekin ensimmäiseen pitsipalloon vain yksinkertaista veteenliukenevaa kalvoa, mutta se repesi täysin koneen Kirjoessa ripustuslenkkikohtaa, joten siksi laitoin seuraaviin palloihin kunnolla kalvoa. Pitääpä yrittää kokeilla uudestaan yksinkertaisella kalvolla, sillä se olisi paljon taloudellisempaakin.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!