keskiviikko 14. huhtikuuta 2021

Taidon päivä: Satumaan kepparit, tekstiilitöitä lasten kanssa


Tänään vietetään Taidon päivää. Kuten tätä blogia lukeneet ja Neulanhaltijan instagram tai facebook -tilejä seuranneet tietävät, kädentaidot sekä niiden ohjaaminen ovat elämäni suola ja suurin intohimoni. Olen perinyt ymmärryksen kädentaitoihin vanhemmiltani ja osalta isovanhempiani sekä kouluttanut itseäni jatkuvasti kädentaitojen asiantuntemuksessani ja tietämyksessäni.

Tässä postauksessa näette ihastuttavat pollet, satumetsän taikakepparit, jotka teimme perhepäivähoitoryhmäni kanssa kevättalvella. (Hoitoryhmäni lapset ovat kaikki n. 5-vuotiaita)


Minulle on siunaantunut ohjattavikseni aina upeita oppilaita. Niin aikuisia kuin lapsia. Innokkaita, oppimishaluisia, luovia ja kiitollisia. Ihmisiä, jotka ovat jättäneet sydämeeni ja sieluuni palan itsestään ja joille minä olen saattanut jättää ohjaustuokioiden aikana jotain mukavia muistoja myös.


Kädentaidoista huovutus, tilkkutyöt, kirjonta ja asuste- ja vaatetusmuotoilu ovat minulle tekniikkoina omimpia. Niitä kohtaan tunnen suurta kiinnostusta ja tarvetta jakaa oppiani eteenpäin. Ne ovat elämäni eliksiiriä.


Juuri kädentaitojen ohjaamisen tarpeesta ja palkitsevuudesta tämäkin blogi sai kymmenkuntavuotta sitten alkunsa.


Se onnen tunne, kun oppilas oivaltaa kädentaitojen tuottaman flown ja uskaltaa itse toteuttamaan omilla taidoillaan jotain konkreettista ja omaa, on jotain mitä en keksi mistään muualta saavani.


Myös materiaalien tunteminen kuuluu oleellisena osana taitojen kädentaitojen tietotaidonkasvuun. Miltä tuntuu villa ja mitkä ovat sen ominaisuudet, millaista taas on akryyli ja mitä ominaisuuksia sillä on? Millaista on puuvilla ja missä sitä kasvaa? Kuinka kuitu päätyy langaksi ja lanka kankaaksi ja kangas vaatteeksi?


Materiaalien ja tekniikoiden ohjella myös työvälineiden tunteminen ja niiden arvostaminen ovat tärkeää taitokasvatusta. Millainen neula sopii mihinkin ompeluun? Miksi ristipistot, silkkinauhakirjonnat, parsimiset, päärmäykset ja verhoilemiset tehdään erilaisisilla neuloilla? Mitä ovat virkkuukoukku ja neulepuikot? Entä kangaspuut? Kuinka ompelukone toimii?


Mutta kaikista tärkeintä on taito luottaa omiin kykyihin ja taito pyytää apua kun sitä tarvitsee. On upeaa työstää jotain uniikkia ja omaleimaista, mutta monesti itse tekemisen prosessi on se taitojen suurin ydin <3


Voi kunpa saisin tehdä tätä kädentaitojen ohjausta työkseni koko elämäni ajan, sillä se on minun kutsumukseni. Se on asia jolle sytyn ja joka saa minun siipeni lentoon.


Jihaa <3


Mukavaa Taidon päivää teille kaikille! Nauttikaa taidoistanne ja antakaa niiden loistaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!