torstai 13. helmikuuta 2020

Brion lastenkangaspuiden loimitus


Olemme tutustuneet perhepäivähoitolasteni kanssa kankaankudontaan. Jokainen 4.-5-vuotias lapsi on valmistanut ohjauksessani pikku-maton tai pannualusen tms kudontatyön.


Ensin minun oli kuitenkin luotava loimet varastossani oleviin viisiin Brion lasten kangaspuihin.

Tässä postauksessa selitän kuva kuvalta lastenkangaspuiden loimituksen. Sama loimitusohje käy niin Brio-merkkisiin kuin Micki -merkkisiin lastenkangaspuihin. Omat lastenkangaspuuni olen ostanut 2,5 - 10 € hintaan käytettyinä kirpputorilta.

Olen tehnyt tämänkaltaisen postauksen tänne blogiin aijemminkin. Vanha Brio kangaspuiden loimien laittaminen -postaus on ollut yksi luetuimpia ja eniten kommentteja kerännyt postaukseni vuosien varrella. Tässä nyt sama postaus, mutta uusin kuvin ja uusin tekstein.

Olisipa kiva kuulla, jos joku tämänkin postauksen lukijoista, innostuisi kaivamaan omat vanhat Briot varaston kätköistä ja antaisi niiden taas paukkua. Tai että joku, tämän postauksen luettuaan, haluaisi pelastaa lastenkangaspuut kirpputorilta kotiin, oikeaan käyttöön.


Kangaspuiden loimet voivat olla monenlaisesta langasta tehty. Suosittelen kuitenkin, että loimi on tukevaa lankaa, joka ei rispaannu tai katkeile helposti, eikä myöskään ole liukasta käsitellä. Itse käytin tukevaa puuvillaista kalastajalankaa, jota olen saanut lähes 30-vuotta sitten mummoltani.


     (Kuva yllä Brio lastenkangaspuiden laatikossa tulleesta ohjelehtisestä)

Jos haet lasten kangaspuut varastostasi tai kirpputorilta, tarkista, että kangaspuiden puu- ja muoviosat ovat ehjät! Niissä ei saa olla halkeamia eikä lohkeamia. Myös kangaspuiden tukkien välilllä kulkevat valkoiset langat (eli kuvassa näkyvät pystyssä olevat langat kangaspuiden keskellä ja molemmissa reunoissa) ovat paikoillaan ja ehjät. Nämä langat siirtävät luhaa ja pirtakaidetta kudonnan aikana ylös ja alas sekä loimilankoja ja varpapuuta loimi- ja kangastukille.

Kangaspuun osat:

1) Loimitukin vipu
2) Loimiviriö
3) Luha
4) Loimitukki
5) Sukkula ja sen ympärille pyöritetty kude
6) Kangastukki
7) Pirtakaide
8) Luhan pirtavälit
9) Varpapuu

Helpot kuvalliset ohjeet kangaspuiden loimitukseen:

1) Päätä kudonnaisen haluttu leveys. (Minä käytin koko Lasten kangaspuiden pirtakaiteen mahdollistaman leveyden eli 20 cm = 40 loimilankaa)  Jos taas haluat kapeammaksi kudotun tuotteen, niin esim. 15 cm leveään tuotteeseen tarvitaan 30 loimilankaa.

2) Päätä kudonnaisen pituus. Lisää päätettyyn pituuteen jonkin verran ylimääräistä. Esim. jos haluat kutoa 100 cm tuotteen, niin loimilankojen on oltava vähintään 120 cm, sillä lankojen solmuihin kuluu lankaa. Kaikkien lankojen on oltava myös saman mittaisia.


3) Solmi loimilangat yksitellen varpapuuhun kangaspuiden loimitukin puolella. Tarkista, että solmu on pitävä. Pujota samalla jokainen loimilanka yksitellen kohdan 4) ohjeen mukaan sekä punaisen pirtakaiteen että puisen luhan pirtojen läpi.


4) Pujota loimilangat yksitellen punaisen pirtakaiteen väleihin ja puisen luhan pirtaväleihin. Huomaa, että reunimmaisen punaisen pirtakaiteen väliin tulee 2 loimilankaa, jotta reunasta tulee tukeva! Puisen luhan pirtaväleihin sen sijaan tulee yksi loimilanka jokaiseen väliin.


Loimilangat pujotettuna puisen luhan läpi.


5) Vedä loimilangat varovasti, mutta napakasti kireälle kangaspuiden etupuolelle. Kts. ohje 6).


6) Pyydä joku avuksesi kiristämään loimilankoja kangaspuiden etupuolelta, samalla kun pyörität loimilankoja tiukasti loimitukille.


Loimitukille loimilankojen pyöritys tapahtuu tätä punaista hammasratasta  manuaalisesti kädellä pyörittämällä.


On tärkeää, että loimilangat ovat tiukalla ja hyvässä järjestyksessä.


7)  Sido loimilankojen päät kangastukin puolen varpapuuhun napakoin solmuin. Muista tarkistaa samalla, etteivät loimilangat mene toistensa kanssa ristiin vaan ovat yhdensuuntaiset.

Fiksua on sitoa kaksi lankaa kerrallaan, mutta minä viisien kangaspuiden samanaikaisessa loimituksessa vähän oikaisin ja solmin (tässä kuvassa) loimet neljän langan nippuihin.Kas näin.


8) Ennen varsinaista kudontaa on hyvä kutoa vähän "turhaa", jotta loimilangat järjestyvät lopulliseen oikeaan asentoon. Kuteena voi käyttää kapeaa räsyä, lankoja, olkia, oksia ym. Me käytämme toisen mummoni vanhoista lakanoista ja vaatteista, reilut 20-vuotta sitten, leikkaamia matonkuteita.


9) Kutominen näillä puilla on helppoa ja yksinkertaista. Käännät vain vuoron perään loimitukin vipua etukautta alas ja takakautta alas. Käännösten välillä pujotat kudesukkulan loimilankaviriöstä puolelta toiselle.


Joka toinen loimilanka on siis vuoroin ylhäällä ja vuoroin alhaalla.


Sukkula ja viriö


10) Kun olet heitellyt sukkulaa neljä tai viisi kertaa puoleta toiselle voit aloittaa kankaan kudonnan. 

Jos samaan loimeen työstetään usieta kudonnaisia, niiden väliin on hyvä laittaa (päättelysolmuja varten) esimerkiksi maito- tai mehutölkistä leikattu suikale. Kudonnaisia poistettaessa loimilangat katkaistaan pari kerrallaan esim. kartonkisuikaleiden puolesta välistä samalla langat solmien vuorotellen kudonnan molemmin puolin. Muistathan solmia puolisolmuun myös loimilangat ettei ne luiskahda pirran läpi.

 
Sama päättely esim. merimiessolmuin tehdään kudonnaisen molempiin päihin.


Ja tosiaan näillä kangaspuilla onnistuu myös ns.  luova kudonta, jossa kuteet pujitellaan loimikankoihin epäsymmetrisesti neulalla. Itse olen tehnyt luovalla kudonnalla tekstiilejä, joita löydät TÄÄLTÄ.


Oikein mukavia kankaankudonta hetkiä teille ihan jokaiselle!!! Ja tulkaahan seuraamaan @neulanhaltija -sivuja myös instagramiin ja facebookiin <3

12 kommenttia:

 1. Iso on homma aloituksessa mutta lasten ilo uuden oppimisesta ja lopputuloksista on käsin kosketeltavissa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Onneli ❤Loimitushomma ei itseasiassa ole kovinkaan työläs. Siihen toimeen ryhtyminen sensijaan on työläämpää. Mutta kun toimeen tarttuu se tulee tehtyä, Niihän se on vähän kaikessa tekemisessäkin. Ja lopputulos on todellakin vaivan väärti 😍

   Poista
 2. Kiitos! Edellinenkin postaus oli käytössä kun esikoiselle hommasin kirpparilta alle kympillä Brion puut. Mietin juuri tätä lukiessa oliko edellisistä loimista vielä jäljellä jotain. En ollut edes tajunnut tarjota 5v:lle kutomista. Toisaalta osin siksi että hän ei ole niin kiinnostunut käsitöistä kuin esikoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla, että postauksestani on ollut apua teidän kangaspuidem loimituksessa. Ja tosiaan jotkut asiat vain unohtuvat käydä läpi useamman lapsen kanssa. Minä poden usein huonoa omaatuntoa, kun tulee niin vähän esim. Piirrettyä perheenä yhdessä. Hoitolasten kanssa piirrän paljon enemmän. Ja esim neulomiseen ja virkkaamiseen sain jotenkin omat poikani opetettua ennen koulun lankatyötunteja, mutta tyttäreni ei ole oikein itse asiasta innostunut, niin vieläkin on opettamatta... no, onneksi hänellä on tosi hyvä käsityön ope koulussa 🙏🏻

   Poista
 3. Tässä todella muuttuneessa maailmassa on nettisivuistasi, viimeisistä ja vanhemmistakin suurta iloa ja mielenvirkistystä. Täällä etelässä olen karanteenissä jo miltei 60 päivää ja vihdoinkin vedetty esiin se iso laatikko,jossa materiaalia kudontaan. Minulla on pienet kangaspuutkin, mutta olen aloittanut, ties kuinka monen vuoden jälkeen, pujottamalla luonnonmateriaalia ja sitten leikkinyt väreillä ja langoilla käyttäen ihan yksinkertaisia kehikoita. Mitään tarkkoja suunnitelmia ei ole, haluan vain rentoutua. Sitten tulee niiden hupaisten pöllöjenkin vuoro, omalla tyylilläni. Suomalaisella sisulla vahvistettuna täällä kaukanakin, kyllä näistäkin pöpöistä selvitään. Aurinkoista kevättä toivotellen. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, Irmeli, kiitos viestistäsi! Ihana huomata, että joku käy vielä täällä blogissanikin lukemassa, vaikka minulla on ollut teknisiä ongelmia tämän blogin päivittämisen suhteen. Ensin hajosi kamerani, sitten ostin uuden puhelimen, jossa hyvä kamera, mutta niiden siirtäminen koneelle vaatiikinkin jotain rakettitiedettä ja vasta tänään kahden kuukauden jälkeen sain ottamani kuvat ties mistä käsityöstä siirrettyä tietokoneelle. Olenkin ollut nyt ahkerampi instagramin puolella, kun sinne kuvien laittaminen on niin helppoa puhelimella, mutta täytyy kyllä sanoa, että ohjeiden jako on blogissa ehkä helpompaa ja ohjeet löytyvätkin sieltä helpommin. Ihanaa kun luet blogiani ja olet innokas käsityöihminen. Ja kankaan luovakudonta onkin mitä parhainta aivojen nollausta näitä kummallisina korona-karanteeniaikoina. Kaikkea hyvää sinulle!!!! Kenties vielä saan tännekin uutta postausta joku päivä!

   Poista
 4. Oletpa tehnyt selkeät ohjeet. Kivat sivut muutenkin ja inspiroivat myös. Olen isoilla puilla kutonut jonkin verran, mutta kun ne eivät mahdu kotiin, niin olen ajatellut noita lasten kangaspuita pienempään kudontaan. Mietin vain tuleeko niillä kovin löysää, mutta täältähän se selvisi, että kun alkutyön tekee kunnolla, niin ihan hyvä tulee. Ja tosiaan, voi kokeilla kaikenlaisia materiaaleja. Lapsille on tosi hienoa opettaa kaikenlaista ja puilla kudontahan taitaa olla sukupuuttoon kuolemassa, hyvä että pidät sitäkin yllä. Mukavaa alkavaa kevättä, t. A-mummo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, A-mummo <3

   Brion lasten kangaspuilla voi kutoa oikein hyvin aika monenlaistakin kudonnaista. Olen itse työstänyt myös taidetekstiilejä niillä. Pellavaloimella ja pellavalangalla saa kudottua ihanaa kapeaa pellavakangasta vaikka kirjontoihin tai kapeaksi kaitaliinaksikin.

   Poista
  2. Oli iloista puuhaa tehdä näillä kangaspuilla pieni matto,mutta kyllä se oli vähän vaikeaa👌.Helpot ja selkeät ohjeet avittivat hirveästi ja olen iloinen kun opin tekemään niitä❤

   Poista
 5. Kiitos ohjeista! Saatiin harrastus käyntiin lapsen kanssa!

  VastaaPoista
 6. Moi! Oli hirveästi apua kun ei juuri kokemusta ole ollenkaan.Täällä kotona pohdittiin vähän näitä osien nimiä mutta kyllä saatinnhyvä kaulaliina silti tehtyä.😁

  VastaaPoista
 7. Uusi Suomi hakee mut se ei ollut vielä ole tullut vielä ole jäsen ei ole mitään syytä miksi se ei ollut vielä kerran viikossa on nyt maksettu on nyt on jo aika paljon kuin mahdollista että se ei ollut vielä kerran vuodessa noin puolet siitä ei tule olemaan yhteydessä on nyt maksettu tänään ja helmi kirkas valo ja Senja

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!