sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Tilkkutyön tikkaus


Neulanhaltijan kotoa löytyy reilut parikymmentä tilkkupeittoa. Suurin osa on Neulanhaltijan suunnittelemia ja itse alusta loppuun valmistamia, mutta osa myös adoptoitu kirpputoreilta. Tilkkutäkkejä käytetään pääasiallisesti torkkupeittoina ja majojen rakennustarvikkeina. Vain muutama toimittaa päiväpeiton virkaa.

Uusin Neulanhaltijan perheen tilkkupeittotulokas on tämä kuutiopeitto tai palikkapeitto, miten vain. Se valmistui viime viikolla, kun Neulanhaltija käytti muutaman päivän aamusta iltaan ompeluhomiin. Tämä tilkkutyö on poikkeuksellisesti valmistettu vain yhdeksästä samansarjan puuvillakankaasta. Kaikki kankaat on myös poikkeukselisesti ostettu samaan aikaan oululaisesta täydenpalvelun PEEKAA -tilkkutyökaupasta. www.peekaa.fi. Yleensä peitot valmistuvat kankaista, joita on kulkeutunut Neulanhaltijan kangasvarastoihin milloin mistäkin.

Kuutiopeitto on tarkoitettu torkkupeitoksi ja lasten majanrakennusmateriaaliksi. Tässä Neulanhaltija havainnollistaa kuvasarjana sen tikkauksen, sillä tilkkupeittojen oikeaoppinen tikkaus on erittäin tärkeää! Siitä ei kannata lintsata! Vain tikatut peitot kestävän tamppausta ja pesua kunnolla!!! Ja säilyvät näin aarteena sukupolvelta toiselle.


Tikkausta varten tarvitaan valmiiksi ommellut tilkkublokit tai useista tilkkublogeista koostuneet blokkialueet sekä kestävää laadukasta ompelulankaa. Vain alle 1 m x 1,5 m kokoiset peitot kannattaa tikata kokonaisena, muutoin Neulanhaltija suosittelee tilkkutyön tikkaamista osissa. Liian suuren alueen tikkaaminen tuottaa tuskanhikeä ja usein myös kyyneleitä. Myös heikkolaatuisen tikkauslangan valinta ei tuota työniloa tai onnistunutta lopputulosta.


Vanuna Neulanhaltija käyttää lähes poikkeuksetta puuvillavanua, jota saa ostaa ainakin Soilin käsityötarvikkeesta. www.tilkkutarvike.com.  Myös tekokuituvanu käy aivan yhtä hyvin, sitä saa ostaa lähes joka kangaskaupasta. Puuvillavanu tekee kuitenkin tilkkutyöstä tanakamman ja antiikkisemman oloisen.


Kuutiopeiton Neulanhaltija tikkasi kahdessa osassa, mutta useammassakin osassa tikaus olisi toiminut oikein hyvin, sillä peitto on melkoisen suuri kooltaan. Ennen tikkauksen aloittamista Neulanhaltija harsi  blokkipäällisen, vanun ja taustakankaan yhteen melkoisen tiiviisti 1 cm etupistoin n. 8 cm rivivälein.


Hyvän harsinnan jälkeen peitto oli ilo tikata. Tikkauksessa neulanhaltija käyttää useimmiten ompelukonetta ja yläsyöttäjäpaininjalkaa. Käsin tikkausta käydään läpi myöhemmin tässä syksyn tai tulevan kevään aikana.


Ykstyiskohta palikkapeiton tikkauksesta.


Tikkauksessa tulee huomioida se, että osittaistikkauksen lopulta toisiinsa yhdistettävien saumojen reuna-alueet on jätettävä tikkaamatta, jotta blokkialueiden yhdistäminen olisi helpompaa. Tässä peitossa tikattujen kappaleiden yhdistäminen oli helpointa toteuttaa käsin piilopistoin. Normaali suorasauma kannattaa ommella ompelukoneella.  Sama kappaleiden yhdistäminen tehdään takakappaleellekin. Tässä tapauksessa Neulanhaltija ompeli takakappaleen saumankin käsin piilopistoin. Seuraavissa päivityksissä Neulanhaltija näyttää muutamia erilaisia tapoja yhdistää tikatut tilkkutäkin osat toisiinsa.


Kuva piilopistosta.

Lopulta yhditetettyjen kappaleiden sauma tikataan muun peiton tapaan.


Ja vasta tikkauksen jälkeen tilkkutäkkiin ommellaan reunakaitaleet, jotka myös on hyvä tikata, etenkin jos ne ovat yli 8 cm leveät.


Yksityiskohta tikatusta peitosta. Ja alla valmis peitto syysauringon alla. Kuutio on mielenkiintoinen blokki, koska erisuunnilta katsottuna se näyttää aivan erilaiselta.

7 kommenttia:

 1. Onpa todella komea tilkkutäkki. Hieno kolmiulotteinen vaikutelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hieno tuli omastakin mielestäni, se kääräistiin viimevuonna vanhempieni joulupakettiin!

   Poista
 2. Voi, minunkin pitäisi oppia tuota tikkaamista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä vaan opettelemaan : ). Kun sen oppii, siihen jää koukkuun :)

   Poista
 3. Blogin järjestelmänvalvoja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Upea tilkkutäkki! Minä täällä ompelen ensimmäistä tilkkutäkkiämme 11v tyttäreni kanssa. Yritän etsiä hyvää mallia siihen, kuinka tehdä reunousta kauniit (reunakaistaleet) ja törmäsin tähän. Hyvää syksyn jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun kiva, että postauksistani on ollut hyötyä teille ja erityisen ihanaa on että ompelet lapsen kanssa yhdessä! Internetselaimella löydät Neulanhaltija-blogini sivupalkin.Siinä on hakusanoissa kohta tilkkutyö. Sieltä löytyy paljon tilkkuiluasiaa. Oikein paljon ompeluniloa ja mukavaa syksyä!

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!