tiistai 4. lokakuuta 2011

Neulova täti ja neulepötkylä

Neulanhaltija kävi tässä muutama viikko sitten Loviisan Vanhat talot -tapahtumassa. Tapahtuma oli hieno ja ilma lämmin, oli kuin linnunmaidossa olisi kävellyt. Matkalta mukaan tarttui ihania haaveita ja unelmia sekä tämä hauska "Neulova täti" -neulekone.


Neulanhaltija kokeili tänään millaista neuletta täti työstää ja miten. Neulekokeilua varten Neulanhaltija otti hyppysiinsä suopursuilla värjätyn villalankakerän.


Ensin luotiin silmukat. Lanka työnnettiin Neulovan tädin läpi niin, että aloituslanganpäästä sai tukevan otteen.



Luotiin ensimmäinen, toinen, kolmas ja neljäs alkusilmukka.



Silmukoiden luonnin jälkeen lankaa alettiin kuljettamaan vuorotellen jokaisen silmukan edestä. Aina kun lanka tuli silmukan eteen, nostettiin silmukka langan yli, jolloin langasta työstyi uusi silmukka. Täysin sama tekniikka kuin jos tiputat neuletyössä silmukan useamman kerroksen verran ja virkkaat sen takaisin neulepuikolle.


Niin lankaa sitten kuljetettiin myötäpäivään ja silmukoita "nosteltiin" toinen toisensa jälkeen....


Kunnes lopulta lankaa alkoi puskea urakalla "Neulovan tädin" pohjareijästä ; )


Tämä oli niin hauska ja terapeuttinen tekniikka, että neulepötkylän meditatiivista työstöä olisi voinut jatkaa loputtomiin lasten nukkuessa päiväuniaan. Mutta koska teille, rakkaat lukijat pitää näyttää mitä pötkylästä voisi työstää, piti jossain vaiheessa pötkylä päätelläkin. Alla on joitain ideoita pötkylän hyödyntämisestä.


Neulanhaltija kiinnitti pötkylän tyttärensä fleese mekkoon, joka oli jäänyt vähälle käytölle tylsähkön ulkonäkönsä myötä. Nyt mekko on oikein veikeä ja tulee päivien kylmetessä varmasti puolitoista-vuotiaallemme ahkeraan käyttöön. Malliltaan mekko on vieläpä niin nokkela, että se istuu vielä 5-vuotiaallekin tunikana kuin ajatus, eli neulepötkylällä on tiedossa pitkä ikä ; )


Tässä vielä joitain näytteitä miten pötkyllää voi käyttää tekstiilituotteiden kuvioinnissa tai vaikka rintamerkkinä. Tai miksi ei tästä voisi tehdä vaikka pannulappua pyörittämällä pötkylää spiraalimaisesti pannulapun verran? Tai korunkin tästä voisi työstää tai vyön tai tereen neulepaitaa koristamaan tai...






Ja vaikka sinulla, lukijani ei olisikaan tälläistä Neulovaa tätiä apulaisena, on vastaava laite tosi helppo nikkaroida itsekin vaikka reijällisestä puupalasta ja klemmareista tai puisesta vanhanajan rihmalankarullasta ja pikkunauloista! Samanlaista pötkylää voi tietysti neuloa myös neljällä silmukalla ihan perusneulepuikoilla. Uskon että tälläinen pötkylän valmistaminen onnistuisi kouluikäisiltäkin jo oikein hyvin. Pitänee testata joku päivä omalla ekalauokkalaisella.

Neulanhaltija bongasi ilokseen vastaavia Neulovia ukkeleita myynnissä Vääksyn Kanavan Kunkku sisustusliikkeessä yhtenä osana tyttöjen käsityöpakkaus -nimistä tuotekonseptia.

3 kommenttia:

  1. Hauska täti!

    Tuossa taannoin mietit, missä Naksu-kanin sisarukset mahtavat olla. Meillä on yksi heistä, muistatko? Punamekkoinen tyttöpupu on kulkenut matkassamme jo toistakymmentä vuotta. Eikä lähde kirpparille!

    VastaaPoista
  2. Tuollainen vanha täti innostaa kokeilemaan "nyörin" tekoa - aloin välittömästi miettiä mitä kaikkea tuolla voi koristaa!

    VastaaPoista
  3. Kiva Pipsa, muistinkin, että siellä Lapissa saattaa yksi valmistamani kani vielä majailla! Kiva, että on ollut mieluinen!

    Ja Kesätuulia, tarkoitus on esitellä muitakin nyörejä täällä blogissa. Aikoinani opettaessani Oulussa peruskoulun alaluokilla käsitöitä, olivat lapset aivan intona nyöreihin. Niitä työstettiinkin tosi paljon välitöinä ja niillä koristeltiin ties mitä ; )

    VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!