maanantai 7. marraskuuta 2011

Isänpäivälahjaidea: Lasten piirrustuksista tekstiileiksi osa 2.Muutama päivitys sitten Neulanhaltija esitteli lasten piirroksien siirtämistä sisustustyynyihin joko kangastussilla piirtäen tai käsin kirjoen. Nopea tapa lasten piirrosten siirtämiseen on myös vapaa konekirjonta (=koneparsinta). Tällöin piirros piirretään kankaalle haihtuvajälkisellä tussilla, jonka piirrosjälkiä ompelukoneen neulalla sitten jäljennetään. Piirroksen voi myös jäljentää esimerkiksi leivinpaperille tai veteenliukenevalle tukimateriaalille, joka siirretään kirjottavan kankaan päälle oikeaan kohtaan.


Nämä kaksi taulua Neulanhaltija kirjoi vapaalla konekirjonnalla (=koneparsinnalla). Alkuperäiset piirrokset ovat ainoat piirrokset, jotka Neulanhaltijan omasta varhaislapsuudesta oli jäljellä. Ne on piirretty 4,5 -vuotiaana.


Yksityiskohta koneella kirjotusta piirroksesta.


Vapaa konekirjonta on hyvin yksinkertaista. Sitä varten tarvitaan ihan tavallinen ompelukone ja koneparsintapaininjalka. Parsintapaininjalka on useissa vanhoissa koneissa vakiovarusteena. Uusiin koneisiin niitä saa ostaa ompelutarvikemyymälöistä. Yhteistä kaikkien eri konemerkkien parsintapaininjaloille on, että niistä puuttuvat normaalin paininjalan "sukset", jolloin niillä voi ommella ketterästi mihin suuntaan vain.


Toinen tärkeä asia vapaassa konekirjonnassa (=koneparsinnassa) on alasyöttäjien poistaminen käytöstä. Alasyöttäjät ovat ne hampaat puolan yläpuolella, jotka syöttävät kangasta ommellessa eteen- tai taaksepäin. Lähes jokaisessa koneessa on nappula, josta nämä hampaat laskeutuvat pois käytöstä. Mutta ainakin joissain Singer -merkkisissä koneissa tätä nappulaa ei kuitenkaan ole,  niissä on vakiovarusteena pieni läpinäkyvä levy, joka painetaan kirjomisen ajaksi alasyöttäjän hampaiden päälle. Kaikissa konetyypeissä paininjalan painetta tai korkeutta kannattaa myös säätää niin, että kirjottavan pinnan ja paininjalan väliin jää pieni rako.


Alasyöttäjän hampaiden poisto mahdollistaa koneparsintajalan kanssa työn ompelemisen mihin suuntaan vain. Nyt kätesi määräävät tikin pituuden ja suunnan, eivät syöttäjän hampaat. Joten jos liikutat työtä nopeasti ovat pistot pitkiä, jos hitaasti ovat pistot lyhyitä. Kirjontakehyksen käyttö on suotavaa ainakin ensimmäisissä ohuelle kankaalle tehtävissä kirjontakokeiluissa.


Jos koneesi katkoo lankaa tai neuloja parsiessasi, niin löysää koneen ylälangan kireyttä.


Neulanhaltija tikkaa tällä tavoin tilkkutöitä, taidetekstiilejä, applikaatioita jne. Kun opettelet ensin tekemään ompelukoneellasi ympyrää, kolmiota ja neliötä, opit pian myös kirjoittamaan ompelukoneella sanoja ja tekstin pätkiä.

Vapaasta konekirjonnasta tulee tänne blogiin paljon ideoita pitkin vuotta, joten kannattaa pysyä saitilla, jos kirjonnat kiinnostavat ; )

Neulanhaltijan omat koneet ovat Husqvarna Viking Quilt Design ja Husgvarna Rose. Quilt Desing on tietokonetyyppinen kone, joka säätää itse nappia painamalla kaikki säädöt oikeanlaiseksi. Aivan ihana kone. Neulanhaltija sai sen palkinnoksi Husqvarna Vikingin järjestämästä Feel Free tekstiilisuunnittelukilpailusta muutama vuosi sitten. Neulanhaltija palkittiin ompelukoneen innovaatisin käyttö -palkinnolla. Snowflakes -tekstiili oli toteutettu juuri vapaalla konekirjonnalla. Kuva tekstiilistä alla.


4 kommenttia:

 1. Kiitos yksityiskohtaisista ohjeista vapaavarsikirjontaan. Yritin joskus omalla 4 vuotta sitten ostamallani koneella mutta en oikein onnistunut. Nämä ohjeet valottivat prosessia huomattavasti, joten toivottavasti mielessäni kangastelevat ideat pääsevät joskus päivänvaloon näiden ohjeiden myötä.

  Kiitos Neulanhaltija!!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommenteistasi Klinika+.

  Vapaavarsikirjonta eli vapaa konekirjonta eli koneparsinta on kyllä aivan ihku tekniikka! Itselleni se on rakkain tekniikka kaikista, se antaa mahdollisuuksia niin moneen. Ja kun tekniikan oppii, usein jo ensimäisellä kokeilulla, voin taata, että ideat alkavat toteutumaan toinen toisensa jälkeen.

  Neulanhaltija yritti muuten linkittää Facebookin tykkää -sivustua tänne blogiin myös, mutta jotenkin se ei onnistunut, mutta jos osaat / osaatte kertoa, niin otan ohjeita vastaan!!!!!

  VastaaPoista
 3. Mä olen niin käsi noissa facebook- ja muissa asetuksissa etten taida voida olla avuksi :(

  VastaaPoista
 4. Todella hieno tehdä lasten piirustuksista tekstiilejä. Ne ovat kauniita, ja olet todella taitava. Mukava, että myös muut voivat oppia avullasi kädentöitä.

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!