sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Puna-vihreä crazy-peittoKlinika+ nimimerkillä kommentoinut lukija pyysi Neulanhaltijalta ideoita helppoon tilkkupeittoon, jossa ei tarvitse kohdistella tilkkuja millintarkasti. Tälläisiä luovalla kädellä ommeltuja tilkkupeittoja kutsutaan usein art quilt tilkkutöiksi. Art quilt -tekniikassa ompelija ompelee oman mielensä mukaisesti tilkkuja toisiinsa vailla mitään tekniikka- tai materiaalirajoitteita. Työssä voi olla luonnos tai sitten työ voi edetä kuin Jazz -musiikki - fiiliksen mukaan. Näitä peitteitä pidetään yleensä peitteen sijasta seinällä, sillä ne mielletään enemmän taiteeksi kuin käyttötuotteeksi. Neulanhaltijan mielestä se on jokseenkin hassua, että kun työ ommellaan vinksinvonksin se muuttuu joidenkin mielestä taiteeksi.... Ja surullista kyllä, myös rahalla mitattuna arvokkaammaksi....


Yksi Neulanhaltijan tilkkutyökurssillaan suosima aloitustilkkutyötekniikka on hirsimökki-tekniikka, josta tuolla sivupalkissa onkin monia muunnelmia. Hirsimökki -tekniikka on todella nopea sarjatyötekniikka ja siinä on paljon muunneltavuutta. Blogit valmistuvat kankaiden siivuttamisen jälkeen hetkessä - ihan totta!!!!

Hirsimökki -tekniikan jälkeen yleensä Neulanhaltija esittelee crazyquild -tekniikan, koska siihen tekniikkaan on kiva upottaa kaikki esellisen peitteen jämätilkut. Crazyquilt -tekniikastakin on oma sivupalkkinsa tuolla sivuvalikossa. Siellä tekniikasta on tarkemmat havainnolliset ohjeet.


Ideana crazyssä on tilkkujen ompeleminen tilkkupinnaksi ilman mitään rajoitteita. Yllä olevassa kuvassa on yksi esimerkki crazyblokista.


Tämän puna-vihreän crazy-peiton Neulanhaltija kokosi muutama päivitys sitten esittelemänsä puna-valkoisen pallopeiton jämätilkuista. Vihreät tilkut ovat jämiä vihreäsävyisistä peitteistä, joita tulee esittelyyn myöhemmin. Peiton välissä on puuvillavanu. Puuvillavanu tekee peitosta tukevamman ja "antiikkimaisemman" kuin polyestervanu. Puuvillavanua voi ostaa verkkokauppa Soilin käsityötervikkeesta.


Neulanhaltija tulee esittelemään tässä pitkin vuotta myös kolmioista valmistettuja tilkkupeitteitä, isoäidinkukkatarha -peitteen, juoponpolkutekniikalla valmistettuja peitteitä, simpukkablokki -peitteen, miniatyyriblokkipeitteitä, yoyo-peitteitä jne... Tilkkupeitteitä on tässä talossa lukuisia ja näytekansiot pursuvat tekniikkanäytteitä, joten ideoita tulee kyllä peittoon jos toiseenkin... tai vaikka seinällekin laitettavaksi ; )


Ensiviikolla Neulanhaltija alkaa blokkailemaan pienia ja vähän suurempiakin joululahja ideoita, joten pysykäähän sivuilla ; )

3 kommenttia:

 1. Kiitos! Tästä onkin hyvä lähteä! Käynpä lukemassa nuo hirsimökki- ja crazy quilting -postauksesi ja sitten vaan kaivelemaan tilkkuvarastoja :)
  Peittosi on ihanan rytmikäs, vihreät raamit pitää "kaaoksen" kivasti hallinnassa. Pitääkin muistaa omaa työtä suunnitellessa.
  Hauskaa viikon alkua!

  VastaaPoista
 2. Todella kauniita nämä sinun tilkkutäkkisi!!!

  Oletko koskaan laskenut kuinka paljon on yhden tilkkupeiton materiaalikustannukset, jos peiton tekee uusista kankaista ja tuosta suosimastasi puuvillavanusta? Mahtaa nousta aika korkeisiin hintoihin tilkkutäkin arvo jo pelkistä materiaaleista, saati kun työn laskee päälle.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista : )

  Uusista puuvillakankaista ja puuvillavanuta kootun tilkkupeiton kustannutkset ovat sadan euron luokkaa. Tosin jämäpaloja jää aina, joten niitä voi kierrättää taas seuraavissa ompeluksissa ja tilkkutöissä. Itse ostan aina laadukkaita puuvillakankaita milloin mistäkin normaalihinnalla tai ale-koreista. Kuosi ratkaisee, ei niinkään hinta. Mukavaa tietysti on jos halvalla saa ; ). Yleisin kangasostoni on 20-40 cm kutakin eri kuosia. Jos ostaa enemmän samaa, niin sitten kangas ei lopu koskaan ja siihen kyllästyy... Pienikin pala useaa eri kangasta antaa tilkkutyölle ilmettä.

  Puuvillavanu on huomattavasti kalliimpaa kuin polyestervanu, mutta jotenkin olen itse tykästynyt sihen. Mutta polyestervanu on vanuna ihan yhtä käyttökelpoista! Kuten vanhat kierrätetyt kankaatkin! Kierrätyshän se tilkkutöiden alkuperäinen idea onkin aikoinaan ollut, eikä suinkaan ehjän kankaan leikkaaminen palasiksi.

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!