perjantai 16. syyskuuta 2011

Kasveilla lankojen värjäystä


Tänään Neulanhaltija aloittaa ystävineen "aikuisten naisten neulekerhon", jossa kokoonnutaan silloin tällöin jokaisen kerholaisen kotona neuleiden valmistuksen merkeissä. Ensimmäinen tapaaminen on Neulanhaltijan kotona tänään. Neuletapaamista varten Neulanhaltija tyhjensi lankalipastonsa kesällä lastensa kanssa kasviväreillä värjäämistään villalangoista ja muista villalankanyssäköistä.


Kasviväreillä värjäys on hyvä menetelmä tutustuttaa lapsia luontoon ja kemiaan. Kasvivärjäys on helppoa, huokeaa ja mukavaa kesä- ja syyspäivien puuhaa.Kasvivärjäystä varten tarvitaan vain kasveja, vettä, liesi, villa -tai silkkilankaa (kangaskin käy, tietysti) ja alunaa. Aluuna toimii värin kiinnitysaineena ja sitä saa apteekista. Värjättävä materiaali pidetään kuumassa (ei kiehuvassa) alunavedessä n. 1 h ennen värjäystä. Alunaa tarvitaan 10 g / 100 g värjättävään materiaalin.

Joillain materiaaleilla kuten sipulilla värjäyksessä alunaa ei tarvita, sillä sipuliväri kiinnittää itse itsensä.

Sipulinkuorilla värjäys
Keitä sipulinkuoria n 1 h, jotta väri irtoaa niistä. Yhden tunnin keittoaika sopii lähes kaikkiin värjäyksiin, mutta kävyillä keittoaikaa kannattaa pidentää ja vaikkapa liuottaa jo yön yli ennen keittämistä.


Poista sipulinkuoret lävikön avulla biojätteeseen ja laita kasteltu löyhällä vyyhdillä oleva lanka roikkumaan väriliemeen.


Tarkista, että koko vyyhti on väriliemen pinnan alla. Pidä väriliemi kuumana, mutta ei kiehuvana, ettei lanka vanutu. (Jos värjäät silkkiä, pidä väriliemi lämpimänä ei kuumana.) Pidä lankaa  kuumassa väriliemessä tunnin ajan ja anna langan sitten jäähtyä yhdessä väriliemen kanssa.

Poista värjätty lanka ja huuhtele se kevyesti käden lämpöisellä vedellä ja laita kuivumaan.


Oh, la la ....


Tässä yksityiskohtia Neulanhaltijan v. 1995 kasvivärjätyistä langoista neulekoneella neulomasta neuletakista. Neuleen värit ovat paljosta käytöstä huolimatta pysyneet aika raikkaina. Langat tässä neuleessa on Neulanhaltijan tädin suomenlampaiden villoista kehrättyjä eli neuleen tunnearvo on erittäin suuri. Napit on valmistettu katajasta.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Aivan! Kasvivärjäys on hauskaa, helppoa ja näin syntyvät värit ovat syksyn väriskaalaa parhaimmillaan!!!

      Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!