torstai 22. syyskuuta 2011

Merinovillakuidusta ja villalangasta valmistut "turkislapaset"Neulanhaltija oppi neulomaan äitinsä ja tämän Mirja-kaverin opastuksessa neulepuikoilla ollessaan ensimmäisellä luokalla. Neulanhaltijan innostus neulontaan ja luokkakaverien ohjaamiseen neulonnan saloihin huomattiin myös koulussa. Ja ensimmäisen luokan jouluna Neulanhaltija sai käsityön opettajaltaan stipendiksi sukkapuikot. Sen jälkeen tulevasuuden haave olikin yksi ja sama: Käsityön opettaja.

Koko kouluaikansa Neulanhaltija neuloi neuleita kuin liukuhihnalta, kunnes käsityöpainotteisen lukion lopussa neulontakin loppui kuin seinään. Nyt lähes 20 vuoden tauon jälkeen Neulanhaltija kaivoi neulepuikot esiin ja työsti tänä syksynä jo aijemmin blogissa esitellyt Maileg -pehmojen neulevaatteet. Ja siitä se innostus taas lähti ja heti piti neulekerhokin perustaa ; )

Nämä "turkisasusteet" ovat uusimmat neulekokeiluni. Idean tämän kaltaiseen turkispinnan muodostukseen poimin  Hanna Jaacksin Nyt Neulomaan! -kirjasta, joka on parhaita neuleopuksiani.Idea näissä neuleturkiksissa neulonnan yhteydessä valmistettava villakuituvuoritus. Villahahtuvat pujotetaan silmukoiden väliin niin, että villahahtuvien päät jäävät neuleen sisäpuolelle. Neulanhaltija käytti Merinovillakuitua, mutta puhtaaksi pesty suomenlampaan villakuitukin käy ihan hyvin.


Kuidun lisääminen vaihe 1.


Kuidun lisääminen vaihe 2.


Kuidun lisääminen vaihe 3.


Työn nurja puoli. Neulanhaltija lisäsi villahahtuvat  joka kuudenteen silmukkaan joka kolmannella kerroksella. Harvempikin villakuidun lisäys tekee neuleen nurjasta puolesta turkismaisen.


Aluksi Neulanhaltija teki turkislapasen puna-valkoisena ja yhtenäisestä merinotopsisuikaleesta. Kumpikaan ajatus ei toiminut käytännössä. Yhtenäinen merinotopsisuikale kiristi, eikä tehnyt sisusta turkismaiseksi. Punaiset irtohahtuvat värjäsivät myös valkoisen langan silmälle vaaleanpunaiseksi.


Tässä valmiit "turkis"lapaset. Ei mitkään varsinaiset taidonnäytteet, mutta lähes 20 vuoden neulontatauon jälkeen Neulanhaltija on niihin ihan tyytyväinen.  Ja Neulanhaltijan tytär ihastui niihin välittömästi... Ja niiden tekeminen oli todella kivaa!!!! Valkoista lankaa ja turkoosia merinotopsiakin jäi vielä jatkokäyttöäkin varten, nähtäväksi jää työstyykö niistä vielä baskerikin pikkuneidin päätä lämmittämään.

Merinotopsia Neulanhaltija ostaa Miia Kirkkomäeltä www.merinovilla.com. Merinovillaa voi ostaa Kirkkomäeltä mm. 20 g topseissa. Näihin n. 2-3-vuotiaan lapasiin merinovillaa kului 10 g.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!