lauantai 24. syyskuuta 2011

Ryijynykkaa vai turkista?Neulanhaltijan turkooseissa "Turkiskintaissa" käyttämää nypytystekniikka voi työstää myös muissakin materiaaleissa ja tekniikoissa kuin neuleissa. Nypyillä voi koristaa nahkaa, huopaa, kangasta, mitä vain mihin mielikuvitus kantaa .


Tässä nahkaisessa niskatyynyssä Neulanhaltija on työstänyt kylmän nahkapinnan lämpimillä merinovillatupsuilla. Kuvassa takana olevista tyynyistä toinen on valmistettu pellavalangan jämistä kangaspuilla kutoen ja toinen Neulanhaltijan äidin vanhasta neulepaidasta.


Nahkaan villanypylöiden tai hapsujen valmistamiseen tarvitaan terävää mattoveistä ja virkkuukoukkua. Nahkan nurjalle puolelle piirretään haluttu kuvio, johon sitten mattoveitsellä pistellään tei leikataan pienet reijät.
Tämän jälkeen virkkuukoukulla nypitään merinovillahahtuvista nypyt nahkan oikealle puolelle. Suomenlampaan villakin käy kyllä oikein mainiosti tähän hommaan.


Yksityiskohta kuva nurjasta puolesta. Oikealta puolelta nypyt huovutetaan tai karstataan villapeitteeksi. Keltaisessa tyynyssä Neulanhaltija on solminut nypyt ja huovuttanut sitten merinovillasolmut veden ja marseillesaippuan avulla.


Tässä pellavakangas nypytysnäytteessä olen huovuttanut sekä nypyt kankaan oikealla puolella, että ns nyppyjen juuret näytetilkun nurjalla puolella.


Tästä tekniikasta on mahdollisuuksia moneen. Oulussa opettaessani eräskin opiskelija teki tyttärilleen ihanat huopamekot, joiden helma työstettiin nypyttämällä huopa karstaamattomalla suomenlampaanraakavillalla turkismaiseksi. Myös neulanhaltijan Galleria blogissa muutamissa taidetekstiileissä voi tarkkasilmäinen nähdä tätä tekniikkaa.


Ja miksi nukasta ei voisi vaikka muotoilla suloisia kesäkukkasia? Mahdollisuudet ovat siis rajattomat, ei kun kokeilemaan...


Kukat Neulanhaltija on työstänyt kudottuun villakankaaseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!