sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Joulukuusen huopakoristekavalkadi


Neulanhaltijan lapsuudenkodissa joulukuusi koristellaan joka vuosi samoin perinteisin joulukoristein. Kuusesta löytyy niin vanhempien ensimmäinen tonttukoriste kuin Neulanhaltijan lapsuuden enkelikoristeet, monen värisiä palloja ja nauhoja, jotka ovat kertyneet kuuseen kymmenien vuosien saatossa. Kuusi on aina tosi sympaatinen ja hyvin nostalginen.

Kun Neulanhaltija alkoi kuutisen vuotta sitten itse suunnittelemaan kotiinsa omaa joulukuusta, piti koristelukin aloittaa nollapisteestä. Lapsuudenkodin koristeseuruetta ei raaskinut hajoittaa eri kuusiin.


Ensimmäisenä vuonna kuusemme täyttyi huopapalloista ja kynttilöistä. Osan palloista Neulanhaltija huovutti täysvillaisiksi ja osan styrox -pallon päälle. Styroxpallot kuvioitiin huovuttaen ja täysvillaiset pallot kirjottiin käsin. Kuusi oli yksinkertaisuudessaan todella kaunis.


Kuusen latvaa koristi styroxtähden päälle huovutettu tähti. Myös lasten kuuseen työstettiin pieni tähti samalla tekniikalla. Nämä tähdet ovat olleet aina huopakoristein koristellun joulukuusemme latvassa.


Seuraavana vuonna kuusi täyttyi täysvillaista käsinhuovutetuista huopaomenoista. Myös pihan omenapuut saivat kymmenittäin omenoita oksiinsa. Pihapuiden omenat Neulanhaltija huovutti pesukoneessa, koska niitä tarvittiin paljon ja niistä haluttiin kivikovia. Pesukonehuovutuksen ohjeistus tulee seuraavassa päivityksessä.


Yhtenä vuonna kuusi täyttyi punaisista täyshuopaisista huopasydämistä, joita Neulanhaltija työsti myyntiinkin useita satoja kappaleita. Kiitokseksi rankasta huovutusrupeamasta kädessä olikin usean kuukauden todella ärhäkkä jännetuppitulehdus.


Ja yhtenä vuonna kuusi täyttyi valkoisista huopasydämistä. Tämä vuosi oli ensimmäinen vuosi kun Neulanhaltija osti kuuseen myös kaupan valkoiset koristenauhat. Koristenauhat olivat kuin kuusen lumihuntu ja valkoiset sydämet kuin pieni sydämenmallisia lumikinoksia. Ah!

Neulanhaltijan kuusi on koristeltu myös pitsein, olkikoristein ja viime vuonna jopa pilttipurkin kansin, joista tuonnempana lisää. Tänä vuonna teemana on paperi. Saapa nähdä millainen tunnelma vanhojen kirjojen sivuista valmistetuilla koristeilla saadaankaan. Kaikki menneiden vuosien koristeet ovat Neulanhaltijalla laatikoituina ja joku laiskempi tai ideaköyhempi joulu niitä voidaan ottaa  uusiokäyttöön. Tähän mennessä koristeita on vain ollut niin mukava väkertää joululauluja kuunnellen ja glögiä hörppien... Kotiäidillähän on sitä luppoaikaa vaikka millä mitalla....

5 kommenttia:

 1. Huopakoristeet on niin lämpöisiä ja ihania! Kauniita! Huopa-pitsi-yhdistelmä voisikin olla aika kiva. Olkikoristeet ovat tähän mennessä olleet suosikkini, mutta nyt taitaa suosikki vaihtua :)

  VastaaPoista
 2. Pidin noista tuikkusormuksista! Löydät kyllä kaikelle näppärästi uusiokäyttöä, kauniita. Niistä voi ideoida koruja, kattauksen koristeita, rintaneuloja, pinnejä, tosiaan vaik mitä!

  VastaaPoista
 3. Kiitos, kommenteista! Huopa on tosiaan jotenkin talvinen materiaali sen lämmön ja pehmeyden takia. Neulanhaltijaltakin suoltaa nyt noita huopajuttuja ihan solkenaan. Keväällä sitten tuleekin enemmän taas ompelujuttuja.

  xxxx

  Keksin muuten myös, että edellisen päivitksen tuikkukukista saa ihanan kranssin oveen tai vaikka hiuskruunuksi, suosittelen kokeilemaan!

  VastaaPoista
 4. Kranssi onkin tosi hyvä idea noista tuikuista. Meillä on nimittäin niin ankara seula (lue: lasten isä), joka ei anna lapsille käsiin mitään terävämpää, joten sen vuoksi en edes haaveillut tuikkusormuksen tai -pinnin tekemisestä pikkuiselle... mutta kranssi saa ja pitää olla koskematon!

  VastaaPoista
 5. Jep, lapsia ja aikuisia on erilaisia. Meillä lapset ovat järjestelleet nuppineuloja äidin neulatyynyyn jo yksivuotiaasta, eikä koskaan olen haaveria sattunut. Ovat kai joskus pistäneet sormeensa ja tajunneet että pitää olla tosi varovainen. Myös sakset ovat meillä käytössä jo kohta 2 v täyttävällä tyttösellä. Leikkaa jo innoissaan paperia suikaleiksi minkä kerkeää ja tosi hienosti työsti tuota tuikkukukkaakin. Mutta sensijaan huopaneulan kanssa Neulanhaltijakin on tosi tarkka, sitä en antaisi alle eskarilaiselle. Vaikka ainakin täällä Lahdessa sillä työskennellään monissa kerhoissa ja päiväkodeissa. Se on terävyydessään huippuvaarallinen kapistus!!! Suosittelen sitä vain aikuisille sekä tosi rauhallisiin ja varmoihin työotteisiin tottuneille lapsille ja vain silloinkin yksittäin ohjattuna. Tuikkasin nimittäin kerran itse huopaneulan reiteeni neulatessani sylissä jotain huopajuttua ja kipu oli armoton ja se veren määrä ... Auts!

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!