lauantai 3. joulukuuta 2011

Pitsilakanoista tyynyiksi


Tänään Neulanhaltija kävi Loviisassa Wanhan ajan joulukodit -tapahtumassa. Kuinka ihania koteja ihmisillä onkaan! On upeaa nähdä vanhoja taloja, joiden seinistä ja kalusteista hohkuu intohimolla vaalittu menneiden aikojen tunnelma. Tekstiilialan ihmisenä Neulanhaltija kaipasi koteihin kuitenkin lisää myös menneiden aikojen tekstiilejä.


Vanhan ajan tekstiilien valmistaminen koetaan usein työlääksi, sillä perinteisesti tekstiileissä on totuttu näkemään runsasta pitsikoristelua tai käsinkirjontaa. Mutta helpollakin voi päästä menneiden aikojen tunnelmaan. Nämä valkoiset vanhanajan tyynyt Neulanhaltija valmisti kirpputorilta löydetyista vanhoista kunnon lakanakankaasta työstetyistä pitsilakanoista.


Nämä klassiset sisustustyynyliinat syntyivät muutamalla koneompeleella ja puolellatoista metrillä valkoista kanttinauhaa.


Ja tässä vielä mummoni kirjomasta huoneentaulusta Neulanhaltijan toteuttama tyyny.

4 kommenttia:

 1. Nuo vanhat pitsilakanat on niin kauniita! Ja Loviisassa oli varmaan mukavaa. Näin kerran yhdessä vanhassa hirsimökissä vanhoista lakanoista tehdyt verhot ja ne ovat syöpyneet mun mieleen niin, että haluaisin sellaiset vielä joskus valmistaa :)

  VastaaPoista
 2. Neulanhaltijalla on tapana poimia kirppareilta mukaansa kaikkea laadukasta käsintehtyä. Pitsilakanat ovat yksi heikkouksistani. Pitsilakanoita löytyy jokapäiväisessä käytössä sängyissämme. Niitä voi bongata taidetekstiileistäni ja niistä on työstynyt kotiin ja kesämökille kaikkea pientä ja kivaa. Vanhojen lakanoiden kangas on jotain aivan muuta kuin nykypäivän muutamassa vuodessa puhkikuluvien lakanoiden -suosittelenkin niiden kierrätystä itsekullekin!

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen kierrättänyt sukupolvia vanhoja lakanoita. Usein lakanat olivat kuluneet puhki vain keskeltä ja reunoissa kangas oli kuin uutta. Itse tein 90-luvulla elegantin valkoisen kesäpuvuston mummoni käsinkutomista lakanoista, jotka olivat matkalla kaatopaikalle ennen kuin pelastin ne. Pitsit ja nimikoinnit olen säästänyt muistoiksi ja haluaisin Neulanhaltijan inspiroimana tehdä niistä jonkinlaisen taidetekstiilin.

  VastaaPoista
 4. ; ) Kiva, että olet inspiroitunut taidetekstiileistäkin!

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!